Positieve hondentraining

De onzin van de positieve hondentraining.

Tegenwoordig wordt het steeds gebruikelijker dat we in plaats van corrigerende trainingen, op een positieve en vriendelijke manier honden trainen. En gelukkig maar zou je denken. De corrigerende trainingen waren nogal eens gebaseerd op onjuiste wetenschappelijke onderzoeken. Hoewel het onderzoeken van gedrag natuurlijk nooit wetenschappelijk kan zijn omdat het niet reproduceerbaar is. Het was in deze onderzoeken de overtuiging om ‘boven’ de hond te staan, gebaseerd op hiërarchie en kracht. Echter sommige honden leren in een positieve omgeving sneller dan in een corrigerende training. Maar wat maakt nu dat deze positieve hondentraining voor jouw hond geschikt is?
Hiervoor moet je je hond kennen en zeker het energie niveau van de hond. Voor de meeste eigenaren is dit een moeilijke vraag maar laat ik je een voorbeeld geven uit mijn praktijk.

Een praktijkvoorbeeld van de positieve hondentraining

Positieve hondentraining

Als hondentrainer aan huis ging ik naar een klant. Een 4 maanden oude hond maakte veel ruzie met de kat en trok zich niet zoveel aan van de eigenaar. De kat woonde door dit gedrag van de hond tegenwoordig in de serre en de eigenaar was het einde nabij. De mensen werden er gek van maar ze moesten van hun trainer het gedrag negeren. Het zou wel overgaan en de kat moest het zelf oplossen. Ze hadden te horen gekregen het negatieve te negeren en het positieve gedrag van de hond te belonen.

Bijten van de jonge hond.

Bij mijn binnenkomst zag ik een jonge hond met enorm veel energie. Deze sprong tegen mij op en toen ik deze corrigeerde door hem een prik met mijn vinger te geven beet de hond mij. Ik pakte het mormel vast en met mijn andere hand duwde ik het op de grond. Eigenlijk zoals een roedelhond van mij het ook zou doen. Maar het beest ging door en beet nog harder. Toen ik dat gedrag ook corrigeerde zei de eigenaar dat hij daar niet van gediend was en ik zei “ja dat begrijp ik’. “Het hondje bijt best wel hard”.
“nee” zei de eigenaar, “dat je zo met mijn hond omgaat!”

Ik was met stomheid geslagen en vroeg de eigenaar wat hij voor ogen had om een hondentrainer aan huis uit te nodigen en hoe hij dit gedrag zelf corrigeerde. “Niet” zei de man, “meestal stopt de hond met bijten er naar een minuut of vijf wel mee!”
Ik vroeg hoelang hij van plan was om dit toe te laten en of hij doorhad dat de hond nog harder zou gaan bijten nadat deze nieuwe tanden zou krijgen over een paar weken.

De foute benadering voor de hond

Ze hadden geleerd het negatieve te negeren en dat sloeg nu al door. Een hond corrigeren is normaal in de hondenwereld. Een pup mag best veel doen maar als het de moeder pijn doet krijgt het een knauw van de moeder. Soms zelfs vrij hard. Een jonge hond mag ook best veel maar soms gaat het te ver en dat grijpt een lid van de hondengroep in. Soms wordt het ook hard gebeten als het te ver is gegaan. Maar meestal is een blik van een oudere hond of de roedelleider voldoende om het gedrag te stoppen. De groep wil vooral rust en veiligheid en daar wordt alles aan gedaan. Jonge honden en leden mogen wel spelen maar zeker niet te ver gaan want dan volgt er een correctie van de roedelleider of een ander lid van de groep.

De eigenaar mag de hond corrigeren

Dat corrigeren mag je als eigenaar ook doen wanneer de pup of jonge hond over je grenzen gaat. Je behoord de roedelleider te zijn en probeer het met je stem te doen. Dat is vaak voldoende als je het meent.
Geloof in jezelf als je de hond een correctie geeft. Maar probeer er niets van te vinden. De hond doet het niet om jou te pesten. Het is een hond, een dier en geen mens met alle psychologie die wij toepassen. Wij kunnen afkeurend kijken naar een ander en dan weet je genoeg. Daar heeft een hond echt nog nooit van gehoord.

Hondenpsychologie

Een hond is anders dan een mens. Wij houden van delen bijvoorbeeld. Een hond zal dit echt niet doen. Deze eet de hele taart zelf op. Een mens heeft empathie of een zwak voor iemand die veel heeft meegemaakt. Een hond echt niet. Het is in de ogen van de hond een zwak persoon en daardoor een onzekere factor in de omgang. Van afwijzing heeft een hond nog nooit gehoord. Je kunt ze talloze keren afwijzen en met evenveel enthousiasme komt het steeds weer bij je terug. Wij kunnen ons al rot voelen als iemand met een scheef oog naar ons kijkt.
Honden zijn dus geen kleine mensjes. Een hond leeft altijd in het ‘hier en nu’ en is niet bezig met het verleden. Wij mensen zijn meestal niet bezig met ‘hier en nu’ maar met het verleden of juist de toekomst. Zo zijn er talloze voorbeelden te geven dat een hond echt heel anders is dan een mens.

Conclusie voor de positieve hondentraining

Honden zijn andere wezens en om op hen dan mensen psychologie los te laten is niet altijd de goede benadering. De methode van de positieve benadering en het negeren van het negatieve is maar voor heel een klein aantal honden met weinig zelfvertrouwen en een laag energieniveau geschikt. De benadering is leuk bedacht voor ons mensen, want wij kunnen het er goed op doen, maar voor de meeste honden is het een enorme onzekere communicatie om een relatie neer te zetten tussen hond en eigenaar. Het ‘leiden’ van je hond en het ontzorgen is voor de meeste honden geschikt en daar doen ze het over het algemeen erg goed op.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je behoefte aan een hondentrainer aan huis neem dan  contact met mij op of Mail voor het maken van een afspraak. Geef in de mail door welke dagen en uren jouw voorkeur heeft en ik kijk in de agenda.

Meer lezen over honden gedrag en opvoeden. Ga naar probleemgedraghond.nl of klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.