Natuur of bio voeding voor honden

Wat is natuur of bio voeding voor honden

Natuurvoeding voor hondenOver hondenvoer is al veel geschreven en ook ik heb daar een mening over, zeker als het gaat om natuur of bio voeding voor honden.
Ik ben opgegroeid met brokken voor mijn hond(en). Er zit alles in brokken en verder heeft de hond niets nodig qua supplementen. Het is vooral heel gemakkelijk om iedere dag een beetje brokken in de bak van de hond te doen. Maar wat is natuurvoeding voor honden en waarom ben ik er een voorstander van.

Mijn eerste ervaring met natuurvoeding voor honden

Mijn eerste hond nadat ik het ouderlijk huis had verlaten, kreeg ook gewoon brokken. Totdat mijn herder van nog geen jaar problemen vertoonde. Haar ontlasting was continue diarree en door de stijfheid van haar artrose en de medicijnen, poepte ze op een gegeven moment alleen nog maar bloed. Bella was toen nog geen jaar oud en was toen al erg agressief vanwege de pijn. Ze was zo gevaarlijk dat we erover dachten om haar in te laten slapen. De dierenarts radde aan om een honden gedragsdeskundige in te schakelen wat ons veel bracht op dat moment. Maar ze bracht ons niet de oplossing.

De invloed van natuurgeneeskunde en hondenvoeding

Mijn partner studeerde natuurgeneeskunde en daar kreeg ik toch ook wel iets van mee. Ik ben toen oa vanwege haar agressie gaan nadenken over voeding vanwege de belangrijkheid in de natuurgeneeskunde.
Via via kwam BARF op mijn pad, wat mij erg aansprak. Barf staat voor Betere Andere Rauwe Voeding en kent daarnaast nog vele andere duidingen. Het BARF is er in veel varianten te maken en te koop.

Barf

Ik heb o.a. de cursussen van Morgens Eliasen gevolgd en heb daar mijn eigen draai aan gegeven. Dat het werkt heb ik laten zien door na een paar maanden al uren met haar te kunnen wandelen. Uiteindelijk is zij 15 jaar geworden zonder klachten en was ze een trouwe vriendin voor de rest van haar leven. Daarnaast zijn alle drie mijn meiden kern gezond. Hun vacht glanst en ze ruiken lekker een beetje zoetig. Zelfs als ze pens hebben gegeten ruik ik dat na een wandeling niet meer bij hen.
Brokken kunnen niet alles op een natuurlijke manier bevatten voor je hond. Bedenkt maar dat je vandaag naar de grootgrutter gaat en een zak voedsel gaat halen voor jezelf. En dat dit voedsel goed blijft de komende maand. Je eet dan een maand iedere dag hetzelfde en krijgt altijd hetzelfde binnen. Dat kan toch helemaal niet gezond zijn en dat zou je zelf toch ook nooit doen. Een documentaire over een kerel die een maand hetzelfde probeerde te eten laat zien wat er dan met je gebeurd.

Wat is dan goed hondenvoer

Barf is rauw en gevarieerd en je moet het net als je eigen eten aandacht geven. Ik heb wat grote vriezers staan waar ik mijn producten invries die ik hen geef. Ik ga gemiddeld iedere twee a drie maanden ergens wat halen. Dit zijn producten zoals vissenkoppen, gemalen pens en overige barf producten zoals kippenpoten, kippenkarkassen, runderpens heel, runderlongen en lever, schapenstukjes, ingewanden van schaap of geit, enz. Een andere overtuiging dat kip niet goed is omdat ze erin kunnen stikken is dat je het rauw moet geven want dan kunnen de honden het bod verteren. Gekookt breekt het scherp af wat gevaarlijk kan zijn voor de hond zijn ingewanden.
Barf zelf klaarmaken is één keer goed uitzoeken waar je deze producten kunt kopen. Daarna is het gemakkelijk. Je haalt iedere dag wat uit de vriezer als je je hond eten geeft voor de volgende dag.

Mijn beste hondenvoer

Wat ik al ruim 20 jaar doe is om iedere week een volledige maaltijd te geven. Een volledige maaltijd bestaat uit groente en fruit van het seizoen waarbij nachtschade groente niet wordt gegeven. Ook geen scherpe groente zoals uien en prei. Hoewel mijn honden dol zijn op uien als ze op het land groeien. Vaak pak ik een kool, witte, rood, bloem, broccoli, wortel of boontjes. De groente en het fruit (geen citrusfruit) maal ik met een blender, omdat ze deze zelf anders niet kunnen verteren.
Vervolgens voeg ik er dan altijd een goede olie (olijfolie) en wat volle yoghurt toe om het malen wat makkelijke te maken. Daarbij maal ik altijd peterselie wat boordevol zit met vitamine. Ook alfalfa, knoflook, bieslook en soms wat zeewier maal ik erbij. Het geheel meng ik met gemalen verse pens. Deze maaltijd is vaak een hele bak van wel drie of vier kilo wat ze in een keer opeten.

En dan?

De overige dagen geef ik ze dan bijvoorbeeld schapenstukjes met bot en vet. De dag daarna krijgen ze kippenbotten of karkassen van kippen of eenden. Let op alles rauw en ongekookt. Koken maakt dat de structuur zal veranderen en het niet meer de voedingskracht heeft die het van nature zal hebben. Ook botten versplinteren als ze worden gekookt en dat is niet het geval met vers bot wat ruw breekt. Ook is vers bot gemakkelijk te verteren voor een hond die Barf gevoerd word.

Daarna krijgen ze bijvoorbeeld vissenkoppen of de longen, de lever en het hart van een schaap. Ik knip dat dan in stukken voor de oudste en de rest mag het aan stukken scheuren en opeten.
Zo geef ik hen dit eten tot er weer een volledige maaltijd dag aanbreekt. Mijn honden zien zelden een dierenarts, zijn kern gezond, slank en lekker fit.

Met Barf leven ze gezond en veel langer

Voordeel van deze manier van voeding is dat de herdershond gemiddeld 14/15 jaar wordt. Daarnaast is bijvoorbeeld ontwormen niet nodig is vanwege de lage PH waarde van hun maag. Op brokken hebben de meeste honden een ph waarde van 5 van hun maagzuur. Dit terwijl het maagzuur bijna 1 is bij barf gevoerde honden. Dit is dan ook de reden waarom botten geheel verteert kunnen worden door de honden. Dierenartsen zijn niet altijd fan van barf omdat ze zijn beïnvloed door de brokkenfabrikanten. Maar met kool als groente bij de barf is hun grootste bezwaar ook weggenomen.

Kant en klare Barf??

Natuurvoeding voor hondenOver voeding is veel te vertellen en nog nooit ben ik een goede vervanger tegen gekomen. Ik weet dat er worsten zijn met Barf. Maar in mijn ervaring worden deze worsten niet slecht en drogen alleen maar in als het blijft liggen. De foto is van een worst die 10 dagen in de ijskast had gelegen. De kleur was door de E250 toevoeging nog goed. Maar de stank was niet de harden!. En ik kan je vertellen dat ik per ongeluk vlees had laten liggen in de koelkast wat ik vond na mijn vakantie…. Het was zwart geworden en de stank was na een week nog niet uit huis.

Barf op vakantie

Ook op vakantie lukt het me altijd weer om goede voeding te vinden. Echter voer ik dan geen volledig maaltijd omdat ik mijn blender niet mee neem. Toch merk ik dan na twee of drie weken dat het weer tijd is om naar huis te gaan. Dit omdat de geur aan het veranderen is van mijn honden. Ze worden dan wat vettiger in hun vacht. Kennelijk is de combinatie van vers vlees, botten, ingewanden en vis afgewisseld met gemalen groente en fruit de perfecte combinatie voor een gezond, fit en fris ruikende hond.

Mocht je meer willen weten over natuur of bio voeding voor honden bel met +31 (0)621267780 of  mail mij dan en ik probeer je verder te helpen.