Gedragstherapie voor de hond

Is de enige oplossing gedragstherapie voor de hond met probleemgedrag?

gedragstherapie hondEigenlijk is het antwoord daarop ‘nee’. Gedragstherapie voor de hond is niet altijd ‘de’ oplossing. Dit antwoord is heel kort door de bocht. Want het gaat om de samenwerking tussen hond en eigenaar. Bedenk dat jij zelf in een vreemd land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan. Je kunt ook niets opmaken uit de klanken die gesproken worden. Zelfs de cultuur en gewoontes zijn totaal anders dan je gewend bent. Om dan samen een manier te vinden zodat je elkaar (weer) kunt begrijpen is het werkterrein van de gedragstherapie voor honden. Juist dat samenwerken is de succesfactor. En je zult begrijpen dat er geen twee honden gelijk zijn op deze aardbol waardoor er geen één “fits all” oplossing is. Iedere keer is het anders maar er is altijd een oplossing voor de hond en de baas.

Maak een afspraak als je er niet uitkomt voor een consult en ik ga je helpen

Wat is de oorzaak van de disbalans van de hond

De hond laat met zijn gedrag de disbalans zien tussen hond en eigenaar. Vaak is dat een verandering in de situatie of de omgeving van de hond. Het opgroeien en volwassen worden van de hond is ook z’n issue. Of juist een verkeerde manier waarop de eigenaar met de hond omgaat. Wat ik het meeste tegen kom is dat eigenaren mensen psychologie toepassen op hun hond. Vaak kan dan in een gedragstherapie voor de hond consult dit probleem worden aangepakt. Op de foto is een jonge herder te zien die niets van mensen wilden weten en toch moest leren om ze te begrijpen en met hen samen te werken. Nu is zij een goede politiehond die gewoon met ons samenwerkt en mee gaat op consulten als sociale hond voor alle mensen.

Mensen psychologie en honden psychologie, echt anders

Mensen en honden zijn echt anders en hebben totaal andere behoeften. Een hond is eigenlijk veel beter in balans en dat is voor een hond het belangrijkste. De hond wil weten waar die aan toe is, daarna is het eten en drinken en daarna pas genegenheid. Wij draaien alles om. We liefkozen de hond als belangrijkste samen met de hond. Vooral het opgelaten zijn van eigenaren is voor de hond onbalans.

We bedoelen het allemaal goed

Vaak wordt op hondentrainingen het belonen van de hond erg overdreven met enthousiasme en eten. Terwijl je de hond daar vaak geen plezier mee doet. Het is de kunst om vanuit rust en balans de hond te sturen in waar je hem wilt hebben en daar zo min mogelijk commando’s voor te gebruiken. Ook in situaties waarbij de hond zich misdraagt of probleemgedrag laat zien. In eerste instantie is een hond een dier waarbij juist de ‘communicatie onder water’ erg belangrijk is. Een hond ‘voelt’ dingen aan die wij mensen vaak niet voelen. Daarna gebruikt een hond als eerste zijn neus om zaken te identificeren. Reuk is belangrijker voor de hond dan geluid of beelden. Geluid komt pas op de laatste plaats in de communicatie met mensen en andere dieren. We kunnen nog heel veel leren van onze hond en de uitdaging ligt bij ons en niet bij hen.

Communicatie

Er is ook niet één goede manier van communicatie met de hond, omdat honden net als mensen allemaal anders zijn. Hierin ligt de uitdaging voor de gedragstherapie voor de hond. Zoek uit wat je hond nodig heeft van jou en communiceer op die manier met hem. Zorg dat je wordt verstaan door de hond op de manier waarop de hond je kan verstaan.

lukt het je niet boek dan een consult van twee uur waarbij ik je ga helpen. Vaak lukt het in een keer, maar soms zijn er meerdere consulten nodig om tot een oplossing te komen. Bedenk dat jij zelf in dat vreemde land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan en de cultuur en gewoontes niet begrijpt. Hoeveel tijd heb jij dan nodig om je verstaanbaar te maken en de gewoontes te leren. Hoelang zal het duren voordat jij je lekker voelt in die omgeving? Je zult zien dat je hond dit echt veel sneller doet dan jij je voor kunt stellen.