Trekken aan de lijn

Trekken aan de lijn is aangeleerd gedrag of frustratie

Trekken aan de lijnDe grootste ergernis van hondenbezitters is het trekken aan de lijn. Toch is dat vaak op te lossen alleen al door een goede lijn te gebruiken. Tuigjes en flexlijnen zijn misschien handig voor de baas maar zeker niet voor de hond. Een hond moet leren om altijd bij zijn baas te blijven en de roedel te volgen. In een roedel onderweg loopt iedere hond als groep bij elkaar en blijft bij elkaar. Het is echt niet zo dat er overal gesnuffeld wordt en dat de honden allemaal hun eigen weg gaan. Het is één groep die gezamenlijk één kant op gaat. De roedelleider loopt in de voorste linies en bepaalt het tempo van de groep. De rest volgt. Dat kan zijn zij aan zij zijn met de roedelleider maar nooit er ver voor of er ver naar achter.

Ze doen het tot ze een ons wegen

Het trekken aan de lijn gebeurd vanwege een conditionering en omdat de hond de eigenaar ergens mee naartoe wil nemen. De hond denkt de baas te zijn en ‘neemt’ zijn eigenaar gewoon op sleeptouw. Omdat de meeste honden een halsband om hebben kunnen ze dit volhouden tot ze een ons wegen. De nek van een hond is het sterkste gedeelte van hun lijf. Je kunt het vergelijken met onze beenspieren die ook zo enorm krachtig zijn dat ze ons gewicht kunnen dragen.

Wil je het trekken aan de lijn op gaan lossen maak dan een afspraak met mij

Geen handleiding

Er is geen kant en klare oplossing om het probleem van het trekken aan de lijn op te lossen. Iedere hond is anders en alle omstandigheden zijn anders waarom een hond dit doet. Vaak is een andere lijn al een oplossing. Maar ook lange wandelingen en goed je tempo erin houden. Tijdens een consult kom ik er wel aan uit wat het probleem is en kan ik je daar verder mee helpen.
Vaak kan ik je hier al laten zien dat je hond wel netjes kan volgen of naast je lopen. Maar ook dat is uitzoeken en proberen om te vinden wat nodig is om het voor elkaar te krijgen.