Hond en baknijd

Baknijd kan gevaarlijk zijn maar het is meestal eenvoudig op te lossen

De Baknijd is gedrag wanneer een hond onzeker is of hij het eten veilig kan opeten. Baknijd is ook een dominantie probleem waarbij de hond de leider is geworden en bij het voeren komt dit tot uiting. Wat er vaak wordt getraind bij baknijd dat de eigenaar met zijn vingers door het voer moet gaan tijdens het eten. Maar al te vaak is het probleem na deze oefening nog groter dan voorheen.

Niet spelen met eten

Baknijd afleren doe je niet door te spelen met het eten van de hond. Je doet dit door het af te pakken of te claimen en het pas terug te geven als de hond rustig en onderdanig is. Maar wat is het punt wat je wilt maken?

Het aller belangrijkste is dat de eigenaar zelf rustig en vastberaden is tijdens het voeren en eten van de hond(en). Je dient de baas te zijn over het eten zonder dat het nodig is om het af te pakken. Je moet trainen om er gewoon langs te kunnen lopen wanneer de hond aan het eten is.

Wacht niet te lang met baknijd. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Op het plaatje zie je hoe ik zelf mijn honden te natuur of bio voeding geef. Van baknijd was sprake toen ik de jonge Hollandse herder opving. Dit gedrag was eenvoudig op te lossen door haar pas eten te geven als ze rustig en onderdanig was. Nu doet zij het het beste van allemaal en blijft netjes op afstand totdat ik haar haar eten geef. Zie ook het filmpje helemaal hieronder waarbij ik de herder leer hoe ze op haar beurt moet wachten voordat ze mag eten. En dat was voor haar een hele uitdaging om zolang te wachten op haar natuur of bio voeding bestaande uit ingewanden.

Barf voeding

Met mijn Barf aanpak kijk ik goed naar wat ze nodig hebben. Barf is natuur of bio voeding vaak zelf gemaakt.
Na een grote maaltijd zoals in deze film krijgen ze de dag erna bijvoorbeeld alleen een kippenpoot of stukken geit of schaap met bot. Na deze maaltijd is goed te zien dat ze enorm kunnen tekenen net alsof ze erg dik zijn geworden. De dag erna is het al weer normaal. Barf is voor mij de oplossing omdat mijn honden al ruim 20 jaar erg gezond zijn en allemaal 14 of 15 gezond oud zijn geworden. Ontwormen is niet nodig en je moet je er een beetje in verdiepen om het allemaal voldoende en rauw te kunnen voeren. Pens ed is steeds moeilijker om te krijgen maar het lukt wel om eraan te komen. Mijn honden eten Barf wat ik zelf klaar maak met hoofdzakelijk ingewanden en vlees wat wij niet consumeren zoals kippennekken ed. Een fabel daarbij is dat ze agressiever kunnen worden van vers vlees.

Baknijd kan gevaarlijk zijn

Let op met wat je doet om met baknijd om te gaan. Een hond is snel en bijt de baas omdat het zichzelf niet is. Het is een verdedigingsmechanisme van de hond. Het grommen enof snappen/bijten doet de hond vanwege de aanwezigheid van eten.

Honden zijn sociale dieren die in de natuur ook gezamenlijk eten. We hoeven het alleen maar goed te begeleiden en dan is er controle en dan kunnen de honden prima samen eten. Er is een tendens om honden apart van elkaar te laten eten om problemen te voorkomen. Voor een hond is eten echter ook een sociale gebeurtenis waar de leider voor balans zorgt. Zie hieronder een filmpje van een net opgevangen herder met oa baknijd.