Honden psychologie, echt anders dan mensen psychologie.
Honden psychologie is maar voor een klein deel te vergelijken met mensen psychologie. Honden zijn in heel veel dingen totaal anders dan mensen. Neem iets simpel als iets voor elkaar overhebben. Iemand heeft iets voor jouw gedaan en dan besluit je vanzelf om iets terug te doen. Honden zullen dat nooit doen. Ze kennen geen weegschaaltje om te kijken of het in balans hangt. Honden zijn dieren en die hebben andere behoeftes dan wij mensen. Een hond moet je zin in volgorde van belangrijkheid; dieren, vleesetende roofdieren, een hond, gevolgd door het ras en uiteindelijk het karakter de hond zelf en zijn naam..
Ik kom het als hondengedragsdeskundige vaak tegen, dat eigenaren hun hond beschouwen als hun kind of partner. Ze laten dan mensen psychologie los op hun hond. Honden zijn dieren en anders dan mensen. Ze hebben bijvoorbeeld geen ‘ja maar’ mechanisme. Delen doen ze niet want ze eten alles zelf op. En van afwijzing hebben ze nog nooit gehoord. Honden zijn wel veel sneller dan wij mensen in balans te brengen.
Grijp op tijd in, bel me dan via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.
Weten wat de kosten zijn voor een consult ga naar het tabblad tarief
Honden leven altijd in het hier en nu en daar hebben ze geen mindfulness training voor nodig gehad. Neem het voorbeeld van een gevecht tussen honden. Zo’n gevecht gaat meestal over een misgedraging van de andere hond waarbij de honden vier opties hebben.
- Vluchten,
- Vechten,
- Negeren of
- Overgeven.
Gaat de ene hond meteen plat op de grond liggen of zelfs op zijn rug dan is het gevecht meestal meteen over. Er wordt dan nog wat na gegromd of via een correctie gebeten, maar de strijd is over. Vaak genoeg is de hond die het meeste geluid maakt de boosdoener in onze ogen, terwijl deze niet altijd de aanstichter is van het gevecht.
Meteen balans
Als het gevecht over is staan de honden op en schudden zich uit en klaar is het gebeuren. Vervolgens gaan ze weer hun weg en vaak ook gewoon weer samen. Nooit denkt de hond “wat een vervelende hond was dat”. Of ik negeer je voortaan. Ook heeft de hond geen gevoelens van wraak. En van een aangifte doen of er met iedereen over praten is ook geen spraken. Honden psychologie is echt anders dan onze mensen psychologie.
Aanpassen
Een hond past zijn gedrag aan door bijvoorbeeld de andere hond niet zomaar te passeren of aan te kijken. Recht op elkaar aflopen, wat je bijvoorbeeld doet op de stoep naast de straat bij het uitlaten van je hond, kan een seintje zijn naar de andere hond om deze uit te dagen. De conflict vermijdende hond verlaat liever de stoep om met een boog om de andere hond heen te lopen. Wij mensen zien dat dan als bang zijn van de hond en rukken aan de lijn om deze op de stoep te houden. Dit terwijl onze hond beleeft is naar de andere hond.
Van dit soort situaties zijn er duizenden. Dit zijn situaties waar de honden bezitter het probleemgedrag van de hond onbedoeld stimuleert. Hierbij is de benadering mensen psychologie en dat moet je vaak niet toe passen. Het niet toepassen van honden psychologie kan leiden tot vervelende en zelfs gevaarlijke situaties die je soms zelf onbedoeld aanwakkert.
Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij de uitdaging voor over het probleem gedrag van je hond(en) en ik probeer je verder te helpen.