Honden psychologie

Honden psychologie, echt anders.

honden psychologie
nor

Honden psychologie is maar voor een klein deel te vergelijken met mensen psychologie. Honden zijn geen kleine mensen of kinderen met een vacht! Het zijn in eerste instantie dieren, vleesetende roofdieren, een hond, daarna het ras en uiteindelijk het karakter de hond zelf. Ze leven volgens de honden psychologie die heel anders is dan de mensen psychologie.

Ik kom het continu tegen, dat eigenaren hun honden beschouwen als hun kinderen of partner. Ze laten daar dezelfde mensen psychologie op los. Honden zijn dieren en anders, ze hebben bijvoorbeeld geen ‘ja maar’ mechanisme.

Honden leven altijd in het hier en nu en daar hebben ze geen mindfulness training voor nodig gehad. Neem het voorbeeld van een gevecht tussen honden, wat in de meeste gevallen een correctie is. Zo’n gevecht gaat meestal over een misgedraging van de andere hond waarbij de honden vier opties hebben.

  1. Vluchten,
  2. Vechten,
  3. Negeren of
  4. Overgeven.

Gaat de ene hond meteen plat op de grond liggen of zelfs op zijn rug dan is het gevecht meestal meteen over. Er wordt dan nog wat na gegromd of via een correctie gebeten, maar de strijd is over. Vaak genoeg is de hond die het meeste geluid maakt de boosdoener, terwijl deze niet altijd de aanstichter is van het gevecht.

Meteen balans

Maar als het gevecht over is staan de honden op en schudden zich uit. Vervolgens gaan ze weer hun weg en vaak ook gewoon weer samen. Nooit denkt de hond wat een vervelende hond ben jij. Of ik negeer je voortaan of heeft gevoelens van wraak of sterker nog gaat aangifte doen en er met iedereen over praten. Honden psychologie is echt anders dan onze mensen psychologie.

Aanpassen

Een hond past zijn gedrag aan door bijvoorbeeld de andere hond niet zomaar te passeren of aan te kijken. Recht op elkaar aflopen, wat je bijvoorbeeld doet op de stoep, is een sein naar de andere hond om deze uit te dagen. Let daarop bij het uitlaten. Je hond verlaat liever de stoep om met een boog om de andere hond heen te lopen. Wij mensen zien dat dan als bang zijn van de hond en rukken aan de lijn om deze op de stoep te houden. Dit terwijl onze hond beleeft is naar de andere hond.

Van dit soort situaties zijn er duizenden waar de honden bezitter het probleemgedrag van de hond onbedoeld stimuleert, door mensen psychologie toe te passen. Bij honden is er honden psychologie nodig. Het niet toepassen van deze vorm kan leiden tot vervelende en zelfs gevaarlijke situaties die je soms zelf onbedoeld aanwakkert.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij de uitdaging voor over het probleem gedrag van je hond(en) en ik probeer je verder te helpen.