Hond in laten slapen

hond in laten slapenSoms zijn de gedragsproblemen rondom de hond zo groot dat de hond in laten slapen de enige uitweg lijkt te zijn. Vaak is er dan al van alles geprobeerd en zijn de eigenaren teneinde raad. Ook komt het voor dat de hond een kind heeft gebeten en zijn de ouders bang voor herhaling. Het beschadigde vertrouwen in je eigen hond is een groter probleem dan het in eerste instantie lijkt te zijn.

Energiehuishouding

honden zijn bij uitstek beesten die zich laten leiden door energie en uitstraling van hun verzorgers. De mensen en beesten om hen heen vormen samen een roedel. Doordat honden altijd leven in het hier en nu, bemerken zij spanningen en onzekerheden van hun verzorgers. Ze acteren daar naar en vullen dat op hun eigen manier in. Deze spanning of onzekerheid beschadigd het vertrouwen in de eigenaar in de hond. Het maakt hem een zwakke leider in de ogen van de hond. Een zwakke leider kan geen veiligheid en geborgenheid bieden waardoor de hond zelf de taak van leider op zich neemt. Echter zijn maar weinig honden, net als maar weinig mensen echte leiders, waardoor ze maar een wat doen. En dat komt meestal niet meer goed.

De hond als leider van de roedel

Dit laatste, de hond als leider, is het grootste probleem bij agressie, angst, bijten en overmatige dominantie. Vaak proberen trainers met harde hand de ontspoorde hond weer in het gareel te krijgen maar dit maakt de onzekere hond nog onbetrouwbaarder. Dit komt omdat een harde hand nog steeds geen leiderschapskwaliteit is maar een vorm van onstabiele uiting naar de hond.

Wat dan wel

Honden zijn gevoelig voor contact en zijn uitermate geïnteresseerd in mensen die niet in hen geïnteresseerd zijn. Deze nieuwsgierigheid kan soms gebruikt worden om bovenstaand gedrag te doorbreken. Per hond is het anders maar er is vaak wel een oplossing te vinden. Het blijft een trouwe viervoeter die een spiegel is voor ons mensen. Hierbij werk ik altijd met het gedrag van de hond en wat deze laat zien aan de eigenaar. Waarom doet de hond dit op deze manier en wat wil de hond hiermee bereiken. Als dit antwoord er is kan de eigenaar werken aan dit gegeven en lost het het probleemgedrag op van de hond. Soms helpt het antwoord ook om de juiste persoon te vinden voor de agressieve hond zonder de Hond in laten slapen.
Meestal is een andere omgeving met een andere aanpak al voldoende om ongewenst gedrag te stoppen.

contact

Mocht je twijfelen aan de juistheid om de hond in te laten slapen en wil je nog kijken of er oplossingen zijn te bedenken neem dan contact met me op voor het te laat is. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.