Een hond met angstgedrag

Angstgedrag bij een hond is meestal aangeleerd gedrag

Angstgedrag bij honden ontstaat vaak doordat de eigenaar op een verkeerde manier reageert op voorvallen en  gebeurtenissen. De hond met angstgedraghond schrikt bijvoorbeeld ergens van en de eigenaar gaat de hond troosten.  Hierbij prent je de hond namelijk in. De hond zal de volgende keer weer zo reageren. Kortom de hond en angstgedrag is vaak het gevolg van een verkeerde benadering van de baasjes bij bepaalde situaties.

Hoe verander je angstgedrag bij een hond?

Een hond is anders als een mens en heeft geen schouder nodig om uit te huilen na bepaalde situaties. Een hond mag schrikken, maar door zelf kalm te blijven laat je zien dat je de situatie onder controle hebt. De hond zal naar jouw reactie op de situatie kijken en daarin zijn oplossing vinden. De hond kan dan de volgende keer vertrouwen op jou en je reactie en het gedrag veranderen. Herhaling is daarbij erg belangrijk.

Een oefening voor de verandering van angstgedrag bij een hond

Stel dat de hond bang is voor het geluid van een vrachtauto. Loop dan zo vaak als mogelijk langs vrachtauto’s en blijf kalm en zelfverzekerd. Loop rustig langs de vrachtauto en kijk bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd naar deze auto. Blijf staan en raak de auto aan, waarbij je de hond negeert en alleen met de auto bezig bent. Zo laat je de hond zien dat er niets aan de hand is. En zo kan de hond ook het gedrag van angst loslaten. Je kunt dit het beste doen na een lange wandeling. Maar ook nadat je de hond zijn hersenen heeft gebruikt in een spel of zo. Geef het voorbeeld dan los je veel zaken op.

Blijf niet te lang doorlopen met probleemgedrag en zoek hulp. Maak een afspraak hier.

Oorzaak van angst bij honden

Buiten het feit dat een hond mishandeld kan zijn, is angst meestal terug te brengen naar de opvoeding zoals hierboven geschreven. Als een hond iets moeilijks of angstig meemaakt ‘zoekt’ hij steun bij een leider. De manier waarop de eigenaar met dit fenomeen omgaat beïnvloed het gedrag en daarmee de uitkomst. Het goede nieuws is dat de hond deze angsten meestal weer kan loslaten en ander gedrag kan laten zien. Wat een hond ook in het verleden heeft meegemaakt, kan een hond angsten veel beter loslaten dan wij mensen kunnen. De meeste honden zullen probleemgedrag los kunnen laten als hen een goed alternatief wordt geboden. Een hond reageert in vele gevallen op de eigenaar en hoe deze omgaat met gebeurtenissen en voorvallen.

Voorbeeld van angstgedrag van een hond

Bijvoorbeeld een hond die bang is voor herders. Dit is zeer onnatuurlijk gedrag. Wat er meestal aan de hand is, is dat de baas een herder ziet en onbedoeld in zijn gedachte op zijn hoede is voor deze herder. De hond pikt deze gedachte of het gevoel op en koppelt dat aan de herdershond die hij ook ziet. Als je dit maar vaak genoeg herhaald dan heb je binnen de kortste keren een hond die een bepaald gedrag zal vertonen bij alle herders.
Een hond leeft altijd in het hier en nu. Je kunt daardoor bepaald gedrag snel veranderen.

Als je twijfelt over het angstgedrag van je hond bel met mij +31 (0)621267780 of mail mij en leg mij je uitdaging voor.