Dominante hond opvoeden en tips

Als de eigenaar niet de leiding neemt krijg je een dominante hond

Een dominante hond is vaak een eigen creatie omdat je iets hebt nagelaten te verzorgen. Een hond is een roedeldier waarbij balans en harmonie erg belangrijk zijn. Is er geen balans dan zoeken de leden een betere leider of bevechten die. Honden volgen bijna allemaal een standvastige stabiele leider die hen veiligheid en rust brengt. Omdat honden zo veel vaker in balans zijn als wij mensen zoeken ze deze eigenschap ook bij hun verzorgers en leiders. Voor de eigenaren van een hond licht hierin een grote uitdaging omdat zij niet zo stabiel door het leven gaan. We laten ons vaak leiden door de waan van de dag en tijdens het uitlaten zie ik steeds meer mensen alleen nog op hun mobieltje kijken. De hond moet het maar uitzoeken en omdat deze aan de lijn moet kiezen de meeste voor een flexlijn.

Dominante hondJe kunt geen beter scenario schrijven voor een contactloze setting tussen mens en hond. Vandaar dat veel honden opzoek gaan naar alternatieven voor het leiderschap en vaak deze rol dan maar op zich nemen. Maar de meeste honden zijn geen leiders van nature en daarmee is een probleem aan het ontstaan. De hond gaat naar eigen goeddunken om met de indrukken om zich heen met alle gevolgen van dien.

Heb je hulp nodig kijk dan voor de tarieven op deze website

Hoe het kan beginnen

Stel je voor dat een jonge hond geen leiderschap ervaart van zijn baas en deze tijdens het uitlaten voor z’n baas loopt. Vervolgens komt er vanuit tegenovergestelde richting ook een eigenaar met een hond aan lopen die de hond niet kent. De hond zal dan zachtjes grommen of blaffen om de bezien hoe de andere hond om hem zal reageren. Vervolgens zegt de baas die erachter loopt iets van ‘hé stil’ of ‘foei’. Maar de jonge hond weet niet dat dat tegen hem is en blaft nogmaals omdat zijn baas ook een reactie geeft op het stel wat aan komt lopen. En dit scenario blijft zich herhalen omdat er op een verkeerde manier wordt omgegaan met de jonge hond.

Op deze manier kan dominantie ontstaan naar andere honden. Of thuis waarbij de hond op plekken gaat liggen waar hij niet mag liggen. Ect. er zijn heel veel vormen van dominantie en dominant gedrag wat kan uitmonden in vervelende situaties. Per hond is er een oplossing te bedenken die bij de eigenaar zal passen. Want net als met mensen zijn ook honden allemaal begaan met een eigen karakter en een eigen manier waarop ze leren.

Heb je een uitdaging met het dominante hond of het gedrag van je hond bel me dan op bel met +31 (0)6 21267780 of email me dan denk ik met je mee om een oplossing te zoeken.

Wil je tips lezen over het opvoeden van je hond lees dan de blog die ik heb geschreven over dit onderwerp