Bezitsagressie van de hond

De baas beschermen, speeltjes bezitten of een strategische plek innemen zijn allemaal vormen van bezitsagressie van de hond

bezitsagressieAl deze vormen hebben veel te maken met het ontbreken van een roedelleider functie van de baas of het gezin. De hond ‘denkt’ dat hij dat moet spelen. We spreken dan vaak over bezitsagressie van de hond, maar in werkelijkheid is de hond de baas geworden. Er ligt dan een uitdaging op je pad om weer leiderschap te tonen. Nieuwe regels aangevuld met een andere communicatie vorm veranderen dit gedrag.

Wil je een consult boeken, neem dan contact met mij op

Tips bij bezitsagressie van de hond

Je kunt het eenvoudigste de spullen weghalen als het hierom gaat. Hou de hond achter je met uitlaten. Laat de hond nooit voor je door een deur gaan. Niet naar buiten maar ook niet naar binnen. Blijf op de dorpel staan en wacht totdat de hond rustig is. Loop dan zelf naar binnen of buiten en de hond moet wachten totdat je hem uitnodigt om naar binnen of buiten te komen. Zorg ervoor dat de hond nooit voor je loopt als deze je overdreven aan het beschermen is. Zorg er ook voor dat je hond nooit tussen jou en andere mensen instaat.  Nooit geweld gebruiken, maar je lichaam gebruiken om de hond tegen te houden. Versper de hond bijvoorbeeld de doorgang door je been ervoor te zetten of gebruik je handen om de hond terug te dringen.

Vervelende gevolgen van bezitsagressie

Bezitsagressie van een hond kan vervelende gevolgen hebben als het gedrag steeds erger of groter wordt. Je hond kan gaan bijten of erg agressief worden.
Je wilt bijvoorbeeld het speelgoedje weg halen van de vloer en de hond bijt je omdat je er aan komt. Of deze gaat voor je staan grommen. Allemaal zijn het vormen van verkeerde gewoontes die gevaarlijk kunnen worden. Vaak zijn het de kleine hondjes die doorslaan in dit soort gedrag. We laten dit vaak gebeuren omdat ze kleine tandjes hebben en niet echt gevaarlijk zijn. Maar de gevolgen kunnen steeds vervelender worden en het corrigeren van een klein hondje is net zo gemakkelijk of moeilijk als voor een grote hond.

Neem de touwtjes weer in handen en boek een consult

Heb je een probleemhond met bezitsagressie ga dit dan niet uit de weg maar los het op. Vaak kan een consult dit soort problemen in één sessie al ver oplossen. Je krijgt dan tips en oefeningen om te doen waardoor je het onder controle zult krijgen. Hierbij zal je zien dat het vaak in één dag al anders is. En na een week ken je vaak je eigen hond niet meer terug.

Wil je een consult boeken, neem dan contact met mij op en laat het niet verder escaleren. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.