afgekeurde politiehond

Pas op met het overnemen van een ex of afgekeurde politiehond die is getraind voor de IPO, KNPV, een lokale PHV of de Belgische ring en IGP.  Je bent niet de enige die zo’n hond heeft aangeschaft met grote problemen. Hierbij is herplaatsing vaak ook niet meer mogelijk omdat er teveel is gebeurd.

Werkhonden

afgekeurde politiehondEen normale huishond kan je niet vergelijken met dit soort werkhonden. 99% heeft altijd in een ren gezeten en ze zijn voor ‘de sport’ opgeleid. Ze zijn zelden gesocialiseerd want dat is niet nuttig voor hun taak. Zij, de trainers houden ze scherp want dat is hun werk. Veel onrust, herrie en hoge energie is het dagelijkse recept voor de afgekeurde politiehond. Het overgrote deel van deze trainers zijn mensen in de herfst van hun leven. Vaak trainen zij via oude opvattingen waarbij hun hond een werktuig is en meestal niet hun maatje.

Lekker het bos in met je hond.

Deze voorstelling van zaken is erg gechargeerd maar ik schrijf dit om te verduidelijken hoe dit soort honden wordt getraind en opgevoed. Het is een andere insteek om zo’n hond te houden dan de meeste mensen die een soort maatje zoeken in hun hond. Gewoon een waar je lekker mee kunt wandelen, leuk voor de kinderen is en kan spelen met andere honden. Een afgekeurde politiehond is dat in de meeste gevallen niet.

Te zachte afgekeurde politiehond

Meestal komen dit soort werkhonden op de markt omdat ze niet door de keuring gaan heen komen. Ook als ze jong zijn omdat ze niet hard genoeg zijn. De trainers zien al snel of een hond het in zich heeft om gecertificeerd te worden. Want dan kan je zo’n hond verkopen en zonder certificaat willen de afnemers zo’n hond niet hebben.
Velen mensen denken dan dat ze van dit soort honden alsnog een sociale hond kunnen maken, maar meestal gaat dat niet meer lukken. De socialisatie en inprenttijd is verstreken en dat pak je niet meer terug.

De keuring

Om de ex werkhond of afgekeurde politiehond om te vormen tot een normale huishond is veel geluk nodig. Bijna is het niet te doen en meestal gaat het fout. De meeste politiehonden trainers weten dit ook wel maar ze moeten ook van de hond af wanneer deze niet door de keuring komt. Maar een ex werkhond die bijvoorbeeld te zacht is, is vaak nog veel te onstuimig voor het overgrote deel van de hondenmensen. Totaal ongeschikt voor een gezin en zonder kennis van zaken ook gevaarlijk.

Ex politiehond is geen gezinshond

Ik kan je dan ook niet altijd helpen met zo’n hond. Ze zijn meestal alleen geschikt als erf hond, maar daar zit ook niet iedere boer/eigenaar op te wachten. Alles wat op het terrein komt is dan een prooi en soms gaat het ook echt fout. Liefde en zachtheid om het tij te keren werken meestal averechts. Veel mensen denke een hond te redden maar vaak verleng je het lijden van deze honden. Het is te vergelijken met een persoon die een losbandig leven lijdt een kantoorbaan te geven en denken dat deze vanzelf wel gelukkig wordt in zijn nieuwe bestaan.

Niet doen!

Mijn advies is dan ook niet doen! Hoe lief de hond in het begin ook is je moet echt een doorgewinterde hondenmens zijn om een afgekeurde politiehond te kunnen houden. Je kunt ze vaak niet loslaten met ander honden. Bezoek kan niet zomaar langskomen en vaak worden ze bang van je hond en komen na een tijdje gewoon niet meer langs. Een sociaal isolement is vaak het gevolg en dan zit je daar met al je goede voornemens samen met je hond opgesloten. Vaak ook nog met grote problemen vanwege het misdragen van je hond of boze buren.

Heb je een vraag of uitdaging Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij de uitdaging voor.

Meer lezen over honden gedrag en opvoeden. Ga naar probleemgedraghond.nl of klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.