Een hond opvoeden met aandacht

Een hond opvoeden is niet eenvoudig en kan je zomaar verpesten

een hond opvoedenNa een anderhalf uur durende wandeling met mijn meiden kom ik door de bergen in de stad een heuvel opgelopen. Mijn middelste herder Senna trekt ineens aan de lijn. Ze gaat hoog op haar poten lopen met de oren geheel naar voren. Haar staart is half laag. Ze geïnteresseerd in wat er aan de andere kant van de heuvel komt aanlopen. Omdat ik de top niet goed kan overzien laat ik de meiden allemaal rechts van me lopen. Over de heuvel zie ik een dame met een jonge pitbull van rond de 8 maanden die op haar buik gaat liggen als ze ons ziet.

De vrouw van ergens rond de 20 jaar kijkt op haar telefoon. Dan bemerkt ze dat de lijn om haar pols strak trekt omdat haar hond niet meeloopt. De vrouw kijkt naar haar hond en bemerkt dat deze op haar buik ligt. Dan kijkt dan naar mij met mijn drie meiden waarna ze een geluid van afkeuring laat horen over haar hond en ze trekt haar hond mee. De jonge pitbull kan niet anders dan meelopen. Daarna schiet de Pitbull naar voeren en bij het passeren staat hij op zijn achterpoten voor de vrouw om contact te zoeken met mij en mijn meiden.

Hier is het begonnen

Met deze totaal verkeerde reactie van deze vrouw heeft ze het begin gelegd voor mogelijk een probleemhond met ver strekkende gevolgen. De pitbull lag op zijn buik uit respect voor volwassen herders en mij die op haar af kwamen lopen. Deze houding is perfect voor zo’n jonge hond die graag zijn balans wil bewaren en aan het leren is. De eigenaresse trekt de hond mee, want je bent toch een pitbull en dan ga je toch niet liggen!! De eigenaresse geeft aan dat de hond helemaal geen respect hoeft te tonen voor die andere honden. Deze jonge pitbull mag gewoon z’n gang gaan, en zijn baasje geeft het voorbeeld. De pitbull krijgt het sein om z’n eigen natuurlijke gedrag los te laten en te vertrouwen op zijn baas en er recht op af te gaan. Met je hond opvoeden kan je het zo snel verpesten op deze manier.

Hier kan het vreselijk fout gaan

Mijn herders zullen de jonge hond niet aanvallen omdat ik tussen hen en de Pitbull loop. Daarnaast heb ik duidelijk de leiding over mijn groep. Maar wat als de pitbull tussen mij en mijn meiden terecht zou zijn gekomen? Zij zullen dan de hond duidelijk laten weten dat dat niet de bedoeling is om zomaar mijn roedel binnen te gaan. Daarbij kan er een probleem ontstaan voor de hond, maar vooral zal het voor de eigenaresse een probleem zijn als die ziet dat haar hond wordt aangevallen door een paar herders. Een hond opvoeden maakt dat je je moet inleven in de psychologie van de hond, zeker als het een powerras is al een Pitbull. Ik heb in een artikel geschreven hoe honden psychologie totaal anders is dan mensen psychologie.

Leer over honden gedrag

De vrouw heeft onbedoeld verkeerd op het natuurlijke gedrag van haar hond gereageerd. Ze heeft hiermee een zaadje gepland voor mogelijk probleem gedrag later. Leer zeker met dit soort honden over hondengedrag en let vooral op hoe je hier zelf mee omgaat. Je kunt zo snel het verkeerde voorbeeld geven in de opgroeifase van je hond en daarmee een probleem voor later in je leven halen.

Heb je een vraag over het opvoeden van je hond stel dan je vraag hieronder. Wil je een honden training boeken klik dan hier

Meer lezen over honden gedrag en opvoeden. Ga naar probleemgedraghond.nl of klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.