Gedragstherapie voor honden

Bent u hondengedragsdeskundige en geeft u ook gedragstherapie voor honden?

gedragstherapie hondDit was de vraag van de vrouw die flink met haar Mechelse herder in haar maag zat. “Het beest blaft continue tegen alles en iedereen. Het is een moordmachine geworden die hond. Ze is pas een jaar maar ze is levensgevaarlijk”. Dit waren de aanwijzingen die de vrouw gaf over haar hond. Ik vroeg haar hoe het thuis ging en in het gezin en of ze uitgelaten werd? Want een Mechelse herder moet werken, anders krijg je een probleemhond. Je moet er veel en vaak mee wandelen en echt contact met elkaar hebben.

Wandelen was er niet veel bij, gaf de vrouw aan. Ook zat de hond vanwege haar gedrag veel in haar bench. Voor mij is dit de perfecte combinatie om onbedoeld een gevaarlijke hond te creëren. Ik maakte een afspraak om bij haar langs te gaan en de situatie te bekijken, om haar proberen te helpen met haar hond.

Een gevaarlijke combinatie op een flat
Op de afspraak hoorde ik de hond enorm blaffen en dat geblaf stopte niet meer. De hond zat in haar bench met een muilkorf om. De frustratie was van haar af te lezen en zeker te horen. Ik gaf aan een andere ruimte op te zoeken zodat we elkaar konden verstaan. De vrouw had de hond echt niet onder controle en ze was niet zeker van haar gedrag. De hond had al vele mensen en honden aangevallen en gebeten. Loslopen bij het uitlaten was al maanden niet meer mogelijk. Ik vroeg haar de hond los te laten zodat ik haar gedrag kon observeren. Naar mijn mening was het probleem niet de hond maar de eigenaresse. Haar moest ik ondersteunen.

Nu even niet!!
Meteen toen ze los was sprong ze voor de vrouw langs om naar mij toe te rennen maar ik bleef staan in de deuropening. De hond blafte en probeerde mij weg te krijgen door mij aan te tikken met haar muilkorf maar ik bleef staan en keek naar haar gedrag. Haar staart was laag en de oren naar achteren en ze was duidelijk gefrustreerd maar ook bang. Zelfs toen ik mijn rug naar haar toe keerde kon ze niet rustig worden en stoppen met blaffen.

Na een paar minuten besloot ik dat het genoeg was en draaide me om naar haar toe en zetten een stap in haar richting. Ze dook achteruit en viel gelijk weer uit in mijn richting. Weer stoten ze me aan en dook vervolgens weer terug op afstand. De eigenaresse bleef maar onzeker staan en greep niet in.

Gedrag van de hond is onzekerheid

De vrouw wist werkelijk niet wat ze met haar hond moest doen. Ze verontschuldigde zich want ze had ook geen tijd voor haar hond! Ik vroeg haar wat ze verwacht had met het aanschaffen van deze hond? Ze dacht dat ze leuk en schattig zou blijven zoals ze als pup was! Vervolgens liep ik naar de hond toe die en dwong haar achteruit haar bench weer in en deed het deurtje op slot.

Een a sociale hond

Terug in de kamer gaf ik de vrouw aan dat ‘geen tijd’ geen een optie is met een opgroeiende hond met dit karakter. Als zij wilde beginnen met gedragstherapie voor honden, dan zou ze aan de bak moeten. Mijn advies was of nu tijd maken en werken met je hond of afstand doen nu het nog kan.

Niets doen is geen optie. Over een paar maanden is het probleem zo groot geworden dat inslapen van de hond de enige optie zal zijn als dit gedrag zo zou blijven. Niemand wil straks deze hond nog opvangen omdat het beest dan in zijn kracht echt gevaarlijk zal zijn. Een angstbijter is moeilijk te corrigeren van een stoere dominante hond. Nu is ze nog jong, waardoor ze nog wel te corrigeren is. Maar dat zal naar de toekomst toe steeds moeilijker worden. Als een hond niet sociaal is willen steeds minder organisaties ook met zo’n hond werken.

Herplaatsen van een hond

De vrouw zag in dat ze een probleem had en dat ze een keuze moest maken. Deze vrouw kon de tijd niet vrijmaken en ze kon haar aandacht niet geven aan haar hond, terwijl die dat zo enorm nodig had. Uiteindelijk zag de vrouw in dat haar probleem met haar hond zo groot aan het worden was dat herplaatsen de beste keuze was voor haar en haar hond.
Deze hond wordt nu getraind als werkhond waardoor deze uiteindelijk bij de overheid of een beveiligingsbedrijf terecht zal komen. Ik weet dat deze gevaarlijke hond daar op haar plaats is en ze nog jarenlang met zin haar werk zal doen.

Heb je zelf behoefte aan een gedragstherapeut voor de situatie met je hond klik dan hier voor de mogelijkheden

Tip: Weet wat voor soort hond je in huis haalt voor het te laat is. Veel rassen maar ook individuele honden hebben veel energie en willen werken. Niet iedere eigenaar kan de hond dit bieden waardoor er grote problemen kunnen ontstaan. Een herder is een werkhond die het liefste heel de dag bij je is. Dit soort honden zijn niet geschikt om op een flat te zijn  waar ze weinig beweging en uitdaging krijgen. Let op de balans van je hond wanneer je deze kiest. Een drukke hond of een speelse puppy moet je dat wel die aandacht kunnen bieden als ze volwassen zijn.

Heb je een probleem met je hond zoek dan hulp voor het te laat is. Een beet van een hond kan ernstige consequenties hebben omdat dat de eerste stap kan zijn in angst voor elkaar.

Gedragstherapie voor honden is altijd zinvol vanuit vertrouwen in elkaar.
Lees ook het artikel Gedragstest voor hoog risico honden geen zuivere koffie.

Meer lezen over hondengedrag en opvoeden. Ga naar probleemgedraghond.nl of klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.